RESERVATIE COVID-AFNAME

Boek je COVID-19 afspraak

Veelgestelde vragen COVID

U kan zelf via onze website op de pagina “Maak een COVID afspraak” een afspraak inboeken voor een COVID-19 PCR afname. Daar heeft u ook een overzicht van al onze afnamelocaties. Kies een afnamecentrum in uw buurt, klik achter het afnamecentrum op “Boek afspraak” en kies een tijdslot.

Neem steeds uw identiteitskaart of een klever van de mutualiteit mee naar het afnamecentrum. Indien u over een CTP-code beschikt of een aanvraagformulier van uw arts, gelieve deze ook bij de hand te hebben. Reizigers en niet-Belgen dienen ter plaatste te betalen.

Mocht u symptomen vertonen van COVID, vragen wij om een mondmasker te dragen.

Neen, je kan een COVID-19 PCR test laten uitvoeren op eigen vraag. Dan wordt de test niet terugbetaald. Met een aanvraagformulier van je arts wordt de test in bepaalde gevallen terugbetaald door je mutualiteit. De kostprijs van een COVID-19 PCR test bedraagt 50 euro.

De COVID-19 PCR test wordt dagelijks uitgevoerd van maandag tot en met zondag.

Het laboratorium streeft naar een antwoordtijd binnen 24u van zodra het staal beschikbaar is in het labo. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat resultaten toch vertraging oplopen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor resultaten die later gekend zijn.

Wil u gegarandeerd een resultaat binnen 4u/12u/24u, dan kan eventueel een superdringende Covid test uitgevoerd worden tegen meerprijs. Dit kan enkel gebeuren in de vestigingen in Dendermonde en Herentals én na telefonisch contact.

A. Aanvraag via een arts:

Het resultaat van uw COVID-19 PCR test wordt dan gecommuniceerd naar de aanvragende arts. Bij staalafname kan u aan uw arts of verpleegkundige ook uw e-mailadres meedelen. Zo zal u bij aanmelding van uw staal in ons systeem een ontvangstbevestigingsmail krijgen. Wanneer uw resultaat gekend is zal u een tweede beveiligde mail ontvangen om uw rapport te raadplegen op basis van uw Rijksregisternummer. U kan bovendien zelf de taal kiezen (NL/FR/E/D) waarin u het rapport wenst af te drukken door op de corresponderende vlag van het land te klikken. Denk eraan dat u voor een buitenlandse reis best een Engelstalige versie van uw rapport kiest. Van zodra gekend is uw COVID-19 PCR resultaat ook onmiddellijk te raadplegen via www.cozo.be

B. Afname op eigen vraag:

Bij het boeken van een staalafname kan u uw e-mailadres ingeven. Bij staalontvangst in het labo krijgt u een ontvangstbevestiging per mail toegestuurd. Wanneer het resultaat gekend is, zal u deze kunnen consulteren zoals uitgelegd hierboven.

Bekijk op onze pagina ‘Resultaat raadplegen’ het stappenplan hoe u zich kan aanmelden via iPatient.

Vanaf 1 juli zal reizen binnen de Europese Unie vlotter kunnen dankzij het persoonlijke COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd.

Dit certificaat met een QR-code is te downloaden via de websites MijnGezondheid.be, MijnBurgerprofiel.bel, MyHealthViewer.be of via de mobiele CovidSafeBE-app, en kan zowel digitaal als op papier gebruikt worden.

Wie gevaccineerd is (vaccincertificaat), recent een negatieve COVID-test aflegde (testcertificaat) of is hersteld na een positieve COVID-test (herstelcertificaat), zal met het certificaat kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen.

  • Indien uw arts op uw aanvraagformulier aangeeft dat u aan 1 van de gevalsdefinities voldoet of u beschikt over een geldige CTP-code, dan wordt de COVID-19 PCR test deels terugbetaald door de mutualiteit.
  • In alle andere gevallen bedraagt de kostprijs van een COVID-19 PCR test 50 euro.

Alle informatie over de COVID-19 situatie in het buitenland, over reizen naar het buitenland, over testen op het coronavirus, over de huidige quarantainemaatregelen en nog veel meer kan je terugvinden op www.info-coronavirus.be.

Actuele reisadviezen per land kan je terugvinden op de website van Buitenlandse Zaken.