PCR-test of coronatest nodig om te reizen? Ontdek alle info!

Binnenkort naar het buitenland? Vandaag de dag heb je in vele gevallen een PCR-test nodig om te reizen, maar dat hoeft helemaal geen ingewikkeld of omslachtig proces te zijn. Integendeel! Volg het simpele stappenplan in dit artikel en vertrek met een gerust hart (en een negatieve PCR-test) naar de luchthaven, zodat je volop van je vakantie kan genieten.

Heb je een PCR-test nodig om te reizen naar jouw bestemming?

De meeste landen nemen maatregelen om de import van COVID-19 te voorkomen of beperken. Een PCR-test kan hier een voorwaarde zijn: enkel met een negatief resultaat mag je dan het land in.

Wil je weten of jij een PCR-test nodig hebt om te reizen naar jouw land van bestemming? Hier vind je een simpel stappenplan, zodat je zonder zorgen kan vertrekken.

Covid Passport Travel

Stap 1: wat zijn de maatregelen in jouw bestemming? 

Of je een PCR-test nodig hebt om te reizen vanuit België naar jouw bestemming hangt af van je persoonlijke situatie en waar je naartoe reist. Sommige landen vragen van iedereen een PCR-test, terwijl het voor andere landen niet nodig is, in bepaalde situaties niet hoeft of voldoende is dat je een antigeentest doet. Kortom: de regels zijn anders voor ieder land.

En de situatie verandert ook voortdurend! Raadpleeg dus regelmatig de actuele reisadviezen voor je bestemming en de landen waar je doorreist op de website van Buitenlandse Zaken. Zo ben je steeds goed op de hoogte en kan je met een gerust hart naar de luchthaven gaan.

Stap 2: welke coronacertificaat heb je (nodig)?

Ben je gevaccineerd? Of ben je onlangs hersteld van corona? Dan kan het zijn dat je geen coronatest nodig hebt om naar het buitenland te vertrekken. Voor sommige landen is het immers voldoende om een COVID-certificaat te hebben. En daar zijn drie opties voor:

  • Een vaccinatiecertificaat toont aan dat je volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19. Dit betekent dat je je laatste prik minstens twee weken geleden gekregen hebt.
  • Een herstelcertificaat is een bewijs dat je onlangs hersteld bent van COVID-19. Dit certificaat is geldig voor 180 dagen en gaat in wanneer je isolatie voorbij is.
  • Een testcertificaat toont aan dat je onlangs een test met negatief resultaat ontvang: max. 72 uur oud voor een PCR-test en max. 36 uur oud voor een antigeentest.

Je kan je coronacertificaat downloaden via mijngezondheid.belgie.be of de CovidSafeBE app. Op www.covidsafe.be vind je meer info over hoe je een papieren certificaat kan aanvragen.

Stap 3: boek je best een PCR-test of antigeentest?

In sommige gevallen zal het land waar je naartoe reist voor jou beslissen en bijvoorbeeld alleen maar PCR-tests aanvaarden. Maar in bepaalde landen mag je kiezen welke coronatest je aanvraagt om naar het buitenland te gaan: een antigeentest of een PCR-test. Beiden worden afgenomen met een wattenstaafje in je neus en/of keel.  Dus welke kies je dan best?

  • Bij een PCR-test wordt je test opgestuurd naar een laboratorium. Het duurt iets langer voor je je resultaat krijgt, maar het biedt meer zekerheid over of je daadwerkelijk positief of negatief bent en je testcertificaat is langer geldig dan bij een antigeentest.
  • Bij een antigeentest kan je het resultaat al binnen de een kwartier lezen, maar het biedt iets minder zekerheid dan een PCR-test en het certificaat is minder lang geldig.

De beste optie voor jou is degene die het best aansluit bij je huidige situatie en wat het land waar je naartoe reist vraagt. Dubbelcheck dit dus zeker en vraag de juiste coronatest aan. Zo sta je niet voor verrassingen op de luchthaven en geniet je met een gerust hart van je reis.

Hoe ver op voorhand moet je je afspraak maken?

Heb je een PCR-test nodig om te reizen en wil je graag een afspraak maken om je coronatest te laten afnemen? Dan plan je je test best goed qua timing, zodat je zeker tijdig je resultaat krijgt. Bij CMA kan je je afspraak tot een maand op voorhand al online reserveren. We raden je zeker aan om dat al meteen in te plannen, zodat je zeker kan langskomen op het juiste moment.

We geven je graag een voorbeeld voor een reis naar Marokko volgens de richtlijnen van 7 februari 2022: Marokko wenst bij aankomst in het land een vaccinatiepas én een negatieve COVID-19 PCR-test, uitgevoerd binnen de 48 uur voor aankomst. Je moet bij het inplannen van je test steeds 24u rekenen voor het uitvoeren van de PCR-test. Vertrek je dus op een zaterdag? Boek dan een test in op donderdag.

Hoeveel kost een test?

Een coronatest voor reizen is in België niet gratis: de kostprijs voor een PCR-test bij CMA bedraagt 50 euro, ter plaatse te betalen wanneer je de test laat afnemen. In sommige gevallen wordt je test terugbetaald. Dat is mogelijk als je een geldige CTPC-code hebt. Dat kan bij volgende gevallen:

  • Mensen met symptomen
  • Onderzoek van clusters
  • Terugkerende reizigers uit een rode zone
  • Een ziekenhuis of rusthuisopname

Let wel: je kan slechts één keer per 11 dagen zelf een gratis CTPC-code aanvragen.

Boek je afspraak

Met een gerust hart vertrekken naar de luchthaven? Bij CMA kan je steeds terecht voor een PCR-testafname – ook wanneer je er eentje nodig hebt om te reizen. Vraag een CTPC-code aan bij de overheidswebsite Mijn Gezondheid (je hoeft enkel je voornaam, achternaam, telefoonnummer en e-mailadres ingeven) en boek vandaag nog je afspraak.