Introductie primaire HPV-screening per 1/01/2025
Vanaf 1 januari volgend jaar wordt de RIZIV-terugbetaling voor het cytologisch onderzoek en de HPV PCR-DNA, uitgevoerd in het kader van baarmoederhalskanker, grondig gewijzigd.
De nieuwe nomenclatuur maakt een onderscheid op basis van leeftijdsklassen en voorziet verder tegemoetkoming in functie van klinisch-diagnostische indicaties en voor hoogrisico-populaties. Co-testing (HPV PCR-DNA bij primaire cytologie en cytologie bij primaire HPV PCR-DNA) en testing in het algemeen buiten deze reguliere screening is ten laste van de patiënt.
IN HET KADER VAN EEN SCREENING
In geval van een screening (waarbij indien van toepassing de reflex-test automatisch wordt toegevoegd):
- <25 jaar: geen terugbetaling.
- 25-29 jaar: primaire cytologie en HPV PCR-DNA als reflex-test op dezelfde staalname in geval van aangetoonde aanwezigheid van atypische cellen (ASC-US, …). Dit gebeurt met een periodiciteit van eenmaal per 3 kalenderjaren, analoog aan de huidige manier van werken.
- 30-64 jaar: primaire HPV PCR-DNA, gevolgd door cytologie als reflex-test op dezelfde staalname indien de HPV-test positief of niet conclusief is. Dit met een periodiciteit van eenmaal per 5 kalenderjaren.
- >64 jaar: geen terugbetaling, tenzij in de 10 voorgaande kalenderjaren geen testen voor opsporing van baarmoederhalskanker werden vergoed. Indien aan deze voorwaarde wordt voldaan, heeft patiënte recht op een co-test bestaande uit cytologie én HPV PCR-DNA.
Opmerkelijk hierbij is de gehanteerde definitie van leeftijd: de patiënte krijgt de leeftijd toegekend die ze vanaf 1 januari in de loop van het jaar zal bereiken.
DIAGNOSTISCHE OF THERAPEUTISCHE OPVOLGING
In het kader van diagnostische of therapeutische opvolging (zie tabel 1: 2de triage – herhalingstest) voorziet het RIZIV een terugbetaling voor HPV PCR-DNA of cytologie, eenmaal per kalenderjaar zolang opvolging medisch noodzakelijk is volgens de richtlijnen gepubliceerd door Sciensano.
Indien medisch noodzakelijk, kan deze frequentie worden verhoogd naar tweemaal per kalenderjaar. Voor deze medische noodzakelijkheid is een gestandaardiseerd notificatieformulier vereist (beschikbaar via RIZIV).
Dit formulier dient door de aanvragende arts te worden ingediend bij de adviserend arts van de verzekeringsinstelling van de rechthebbende, met als vermelding “tijdelijk hoogrisico”. Het is aangewezen dat u de hierin weerhouden indicatie eveneens vermeldt op het aanvraagformulier. Deze notificatie blijft van kracht een frequentere opvolging medisch vereist is.
Indien patiënten recht hebben op diagnostische of therapeutische opvolging zullen wij dit als advies in het rapport vermelden.
KLINISCH-DIAGNOSTISCHE INDICATIES
Bij volgende indicaties wordt 1 diagnostische co-test (cytologie + HPV PCR-DNA) terugbetaald:
- Postmenopauzaal bloedverlies
- Abnormaal therapieresistent uterien bloedverlies
- Onverklaard postcoïtaal bloedverlies
Een gestandaardiseerd notificatieformulier is van toepassing met vermelding van indicatie
HOOGRISICO-POPULATIES
Bij hoogrisico-populaties gelden geen beperkingen qua frequentie aan noodzakelijke cytologische onderzoeken en HPV-testen zolang er sprake is van een hoog risico. Ook hier is een gestandaardiseerd notificatieformulier van toepassing waarop de indicatie wordt vermeld.
- Immuungecompromitteerde patiënten:
- Hiv-positieve personen
- Na orgaantransplantatie
- Na allogenetische stamceltransplantatie
- Systemische lupus erythematosis
- Congenitale primaire immuundeficiëntie
- Immuunsuppressieve behandeling voor:
- Inflammatoire darmaandoeningen
- Reumatologische aandoeningen
- Sarcoidosis
- Neuromyelitis optica
- DES-slachtoffers
- Adenocarcinoma in situ
Meer uitvoerige informatie kan u aantreffen op de website van Sciensano, waaronder volgende testschema’s.
[Klik op de afbeelding voor vergrote weergave]
Hieronder, aanvullend ter verduidelijking en per leeftijdsklasse, een schematische weergave van de nieuwe richtlijnen.
[Klik op de afbeelding voor vergrote weergave]
De testen die het laboratorium gebruikt, zijn door de overheid goedgekeurd en ISO 15189 geaccrediteerd. De resultaten worden routinematig op conforme wijze geregistreerd bij de betrokken instantie: het Belgian Cancer Registry.
Indien u op papier aanvraagt, zal u voor het jaareinde een voorraad aangepaste aanvraagformulieren ontvangen. Er zal eveneens een digitale versie beschikbaar zijn voor wie digitaal voorschrijft. Dit moet u toelaten de context van de aanvraag voldoende te specificeren, wat belangrijk is omdat op basis hiervan beslist wordt welk traject het staal in het laboratorium zal volgen en dit eveneens bepalend is voor de tarificatie.
Tot slot willen we erop wijzen dat er geen wijzigingen zijn qua staalname: de Cervex-Brush en het ThinPrep recipiënt blijven het aangewezen materiaal.
Met eventuele vragen kan u uiteraard steeds bij ons terecht.