ONDERZOEK SUIKERWAARDEN

De orale glucosetolerantietest of OGTT

Uw arts heeft voor u een glucosetolerantietest (OGTT) aangevraagd.

Suikerwaarde Meten

Hoe gebeurt dit onderzoek?

Glucose is een suiker die in veel voedingsmiddelen voorkomt. Dit onderzoek gaat na hoe uw lichaam reageert op een grote hoeveelheid suiker. Ook wordt vooraf een nuchtere glucosewaarde bepaald.

Op basis van de bekomen informatie oordeelt uw behandelende arts of u een normale, (licht) gestoorde of een ernstig gestoorde glucosestofwisseling hebt. In het laatste geval spreken we van diabetes.

Voorbereiding

In de week voorafgaand aan de test, is het belangrijk dat u voldoende koolhydraten nuttigt. Dat doet u door bij elke hoofdmaaltijd een koolhydraatbron te voorzien, zoals brood bij het ontbijt, aardappelen, rijst of pasta bij het middag- en avondmaal. En als tussendoortje een stuk fruit of een fruityoghurt.

Op de dag zelf van het onderzoek moet u nuchter zijn. Daarom zorgt u best dat u 8- tot 12 uur op voorhand niets meer eet, snoept of drinkt. U mag ook niet roken of kauwgom gebruiken. Water of ongezoete thee kan dan weer wel.

Het onderzoek

Vlak voor het onderzoek neemt uw arts bloed af met een vingerprik. Dit doet hij om een uitgangswaarde vast te stellen. Tijdens het onderzoek drinkt u enkele glazen suikerwater (ongeveer 300 ml afhankelijk van uw gewicht). Zowel voor als één en twee uur na het opdrinken van het suikerwater wordt uw bloed afgenomen. Uw arts bepaalt het glucosegehalte uit ieder bloedmonster.